Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки Панцерхаубице

...
Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки Панцерхаубице
Коментари Харесай

Германия склони да продаде 100 Panzerhaubitze 2000 на Украйна! Какво могат тези машини?

Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки " Панцерхаубице 2000 " ( Panzerhaubitze 2000 ) на Украйна , предава съветската редакция на Би Би Си. Те се считат за едни от най-хубавите в света, отбелязва медията. 

Тези артилерийски системи значително ще укрепят опциите на украинските въоръжени сили. В допълнение към доста високата им ефективност партидата от 100 единици е една от най-големите, снабдяване на Украйна  по време, откогато стартира война та.

До момента Украйна е получила малко повече от 10 такива гаубици от Германия и Холандия. Всички те са доставени " от съществуващи запаси ". Сега те ще би трябвало да бъдат издигнати и съгласно изявления в пресата това ще отнеме няколко години. Този контракт няма да промени бързо и съществено обстановката на фронта. Но такива съвременни оръжия не могат да не трансформират обстановката в бъдеще.

Самоходното оръдие е оборудвано с механизъм за зареждане, вследствие на което скоростта на огън доближава 10 изстрела в минута. В специфичен режим тя може да създаде три изстрела за девет секунди. Основните артилерийски снаряди с диаметър 155 милиметра обезпечават далекобойност от 30 километра, само че със специфични муниции тя може да се усили доста. При тествания е достигала до 67 километра.

Panzerhaubitze 2000 може да стреля с високоточни американски боеприпаси M982 Excalibur. Официално не се приказва за доставка на такива снаряди, само че в листата с оръжия, които Съединени американски щати ще дават на Украйна и които Пентагонът разгласява на 8 юли, става дума за прехвърлянето на Киев на хиляда 155-мм снаряди с нараснала акуратност. Много специалисти считат, че става въпрос за M982.

Тези снаряди използват две дублиращи се навигационни системи - GPS и инерционна, която пресмята траекторията на полета от точката на изстрела до задачата. Инерционната система зависи от външни източници на информация, като да вземем за пример сигнал от навигационен сателит - тя взема поради единствено траекторията на полета на снаряда. 

В същото време снарядът има сгънати " крила ", които му оказват помощ да маневрира и да усили обсега на пукотевица до 40 километра, а някои от модификациите му разрешават пукотевица на по-голяма отдалеченост. Отклонението от задачата M982 Excalibur не надвишава пет метра.

По този метод този снаряд е подобен на ракетата GMLRS, употребена от пусковите установки HIMARS и MLRS. Неговата мощ и обсег са доста по-малки, само че в това време е по-трудно да се смъкна снаряд в полет, в сравнение с ракета.
 
M982 Excalibur може да се употребява от немски самоходни артилерийски установки PzH 2000 или американски M109A3GN, които също към този момент са пристигнали в Украйна.

Цевта на гаубицата M109A3GN обаче е по-къса, което се отразява на обсега. Снаряди M982 Excalibur могат да бъдат изстрелвани и от теглени гаубици M777, само че съдейки по снимки в интернет, тези системи, които дойдоха в Украйна , нямаха електронни блокове за пукотевица с високоточни снаряди. Също по този начин няма удостоверение, че гаубици с блокове са докарани в Украйна , само че те не са попаднали в обектива. Липсата на такива блокове даде съображение на коментатори да заявят, че украинският M777 не може да употребява високоточни муниции като M982 Excalibur.

Благодарение на високата скорост на пукотевица и модерната система за ръководство на огъня, Panzerhaubitze 2000 може по едно и също време да поразява цели с няколко снаряда. Този режим се назовава Multiple Round Simultaneous Impact или „ баражна пукотевица “.

В този режим оръжието изстрелва няколко снаряда поред, променяйки ъгъла на издигане по време на всеки изстрел. Благодарение на това снарядите попадат в задачата по едно и също време. Всички калкулации се правят от бордовия компютър EADS MICMOS, който също по този начин форсира и опростява работата на цялата система. Този метод на пукотевица се практикува в доста армии и в частност в съветската.

Panzerhaubitze 2000 има своите дефекти, главният от които е тежестта. 56-тонната гаубица е една от най-тежките в своя клас. За съпоставяне, тежестта на полската самоходна установка Krab, която също беше закупена от Украйна , е 48 тона, а M109 тежи 28 тона. Танкът Т-72 тежи 41 тона.

Това не се отразява доста на подвижността - скоростта на немските самоходни оръдия отвън пътя е повече от 40 километра в час. Това обаче може да се трансформира в доста огромен проблем, в случай че такова транспортно средство би трябвало да бъде изтеглено от бойното поле развалено. Например евакуационният автомобил BREM-1, който е на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна , е в положение да изтегля най-много 50 тона.

Подвижността при висока скорострелност обаче е доста значима характерност за гаубицата. В изискванията на деен контрабатареен пердах тя може може бързо да изстреля серия от боеприпаси и да промени позицията си, като заобикаля ответния огън.

Във война та в Украйна Русия има преимущество в артилерията, само че нейните са по-стари системи. Най-модерната от тях е " Мста С ". Това е 152-милиметрова гаубица с обсег на пукотевица до 30 км с стандартен снаряд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР